Різдвяне варення із яблук

готовий подарунок на різдво яблучне варення із спеціями

 

Привіт. На дворі середина листопада, деякі із моїх сусідів вже новорічні гірлянди розвішують, а я тут варення варю.

 

З яблук від тої яблуні під моїми вікнами. Ми вже їх наїлися досхочу і пироги пекли, і запіканки робили, і таку кількість різних рецептів перепробували, що навіть жарт по хаті ходить, що у нас сьогодні яблучне буде.


Та на дереві вже майже нічого не залишилося, тому великі вирішила зберегти, а із решти дрібних зробити варення і компот. Про компот буде окрема історія. А от мармелад (не той, що в коробці, а той що у банці) вирішила робити у різдвяному варіанті із зимовими приправами.


Першу порцію робила просто із спеціями для пряників (бо фруктовий чай з пакетика видався мені якимось підозрілим інгредієнтом), а другу все-таки ризикнула. І скажу вам, вийшло «Вау!». Обидва варіанти - вдалі. Якраз те, чим хочеться намастити свіжий хліб сірого, зилкого ранку. Навіть свекруха попросила їй пару слоїчків привезти, а це вже чогось варте ;)


Інгредієнти

На 1кг почищених яблук:

 

500г цукру

1 пакет пектину 2:1

50 мл води

1 лимон (сік) або

1г лимонної кислоти

1 ст.л. чаю каркаде або 2-3 пакетики фруктового чаю

1ст.л. цукру

1 паличка кориці

1 ч.л. приправи для пряників

 

Суміш спецій для пряників (змішати):

35г меленої кориці

9г меленої гвоздики

2г меленого кориандру

2г меленого духмяного перцю

2г меленого імбиру

2г меленого кардамону

2г мускатного цвіту

 підготовка: 30 хв

приготування:45-60хв

Приготування:

 

1.Вимити і почистити від шкірки яблука, видалити середину, нарізати шматочками, скропити лимонним соком або розведеною в 1ст.л. лимонною кислотою.


2. Змолоти (перетерти на порошок) 1 ст.л. цукру із 1ст.л. чаю каркаде (або вмістом 3-х пакетиків фруктового чаю).


3. Перекласти у каструлю, додати мелений чай, паличку кориці, 50мл води і варити під кришкою на середньому вогні до м'якості (залежно від сорту яблук 30-50хв) перемішуючи час від часу.


проварені попередньо яблука перетираємо на млинку
Млинок для перетирання овочів і фруктів


4. Вийняти коричну паличку. Перерти погружним блендером або за допомогою млинка на пюре. Засипати цукром та залишити на 3-4 години.


5. Всипати пектин, 1 ст.л. спецій для пряників, перемішати і довести до кипіння на сильному вогні. Варити постійно помішуючи ще 5 хвилин. Зробити пробу на загусання. Для цього розмастити на плоскій тарілці ½ч.л. варення. Якщо воно не загусло – додати ½ ч.л. лимонної кислоти і варити ще 2-3 хв.


Ще гаряче варення розкласти у стерилізовані слоїки і закрити кришками.

 

у це варення я поклала лише спеції
Таку фарбу має варення із спеціями без додавання чаю



Лайфхак для тих у кого є млинок.

 

Яблука можна варити із шкіркою і насінням (просто нарізані дольками) так у них збережеться більше природного пектину. Я просто видалила з них плодоніжки і хвостики та вирізала надбиті частини.


0 comments:

Дописати коментар