Привіт. На дворі
середина листопада, деякі із моїх сусідів вже новорічні гірлянди розвішують, а
я тут варення варю.
З яблук від тої
яблуні під моїми вікнами. Ми вже їх наїлися досхочу і пироги пекли, і запіканки робили, і таку кількість різних рецептів перепробували, що навіть жарт по хаті
ходить, що у нас сьогодні яблучне буде.
Та на дереві вже
майже нічого не залишилося, тому великі вирішила зберегти, а із решти дрібних зробити
варення і компот. Про компот буде окрема історія. А от мармелад (не той, що в
коробці, а той що у банці) вирішила робити у різдвяному варіанті із зимовими
приправами.
Першу порцію
робила просто із спеціями для пряників (бо фруктовий чай з пакетика видався
мені якимось підозрілим інгредієнтом), а другу все-таки ризикнула. І скажу вам,
вийшло «Вау!». Обидва варіанти - вдалі. Якраз те, чим хочеться намастити свіжий
хліб сірого, зилкого ранку. Навіть свекруха попросила їй пару слоїчків
привезти, а це вже чогось варте ;)
Інгредієнти
На 1кг почищених яблук:
500г цукру
1 пакет пектину
2:1
50 мл води
1 лимон (сік) або
1г лимонної
кислоти
1 ст.л. чаю
каркаде або 2-3 пакетики фруктового чаю
1ст.л. цукру
1 паличка кориці
1 ч.л. приправи
для пряників
Суміш спецій для пряників (змішати):
35г меленої кориці
9г меленої
гвоздики
2г меленого
кориандру
2г меленого духмяного
перцю
2г меленого
імбиру
2г меленого
кардамону
2г мускатного
цвіту
Приготування:
1.Вимити і почистити
від шкірки яблука, видалити середину, нарізати шматочками, скропити лимонним
соком або розведеною в 1ст.л. лимонною кислотою.
2. Змолоти
(перетерти на порошок) 1 ст.л. цукру із 1ст.л. чаю каркаде (або вмістом 3-х
пакетиків фруктового чаю).
3. Перекласти у
каструлю, додати мелений чай, паличку кориці, 50мл води і варити під кришкою на середньому
вогні до м'якості (залежно від сорту яблук 30-50хв) перемішуючи час від часу.
Млинок для перетирання овочів і фруктів |
4. Вийняти коричну
паличку. Перерти погружним блендером або за допомогою млинка на пюре. Засипати
цукром та залишити на 3-4 години.
5. Всипати
пектин, 1 ст.л. спецій для пряників, перемішати і довести до кипіння на
сильному вогні. Варити постійно помішуючи ще 5 хвилин. Зробити пробу на
загусання. Для цього розмастити на плоскій тарілці ½ч.л. варення. Якщо воно не
загусло – додати ½ ч.л. лимонної кислоти і варити ще 2-3 хв.
Ще гаряче варення
розкласти у стерилізовані слоїки і закрити кришками.
Таку фарбу має варення із спеціями без додавання чаю |
Лайфхак для тих у
кого є млинок.
Яблука можна
варити із шкіркою і насінням (просто нарізані дольками) так у них збережеться
більше природного пектину. Я просто видалила з них плодоніжки і хвостики та вирізала надбиті частини.
0 comments:
Дописати коментар