Швидкий різдвяний штолен на сирному тісті (сімейний рецепт)

Рецепт німецького різдвяного штолена від моєї свекрухи.

Привіт, з прийдешніми! Хотіла поділитися рецептом штолена від моєї свекрухи ще перед Різдвом, але не встигла у передсвятковому хаосі. Пробачте.


У цього штолена, в порівнянні з класичним, як наприклад у відомого Дрезденського, є декілька переваг. По-перше, він не вимагає довгої витримки (вистачить і трьох днів), по-друге — без дріжджів, без марципану і супер-дорогих інгредієнтів.


Але... все-таки зовсім бюджетним його не назвеш. Якісне вершкове масло (уважно читайте упаковку, щоб без додавання рослинних жирів) і якісний зернистий сир (він же домашній, він же «творог») основна запорука успіху — їх важко замінити чимось «дешевеньким».


Технологія — легше не буває: відважив, змішав, спік, простішого рецепта штолена я ще не зустрічала. І приправи можете змішувати на свій розсуд, іноді я додаю до штолена навіть 1ч.л. приправи для пряників, але зовсім їх відкидати не раджу, інакше смак буде занадто «плоским».


Ну, що "... свято наближається...» тиск часу все відчутніший, але для тих хто хоче штолен на українське Різдво часу повинно ще вистачити.


Інгредієнти:

  • 350г борошна
  • 250г сиркової маси або зернистого сиру (20% жирності)
  • 150г вершкового масла (72% жирності)
  • 150г цукру
  • 100г крохмалю
  • 1 яйце
  • 1п. ванільного цукру
  • 1п. порошку для випічки (15г)
  • 1ч.л. меленої кориці
  • ½ ч.л. мускатного цвіту
  • ½ ч.л. меленого кардамону
  • терта цедра 1 апельсина або лимону
  • 100 г нарізаних горіхів (мигдаль, ліщина або волоські)
  • 200г сушених фруктів (родзинки, ананас, в'ялені груша та абрикос)
  • 2 ст.л. рому або коньяку

Додатково: форма для випічки ⌀24см, міксер


Підготовка: 30хв

Приготування: 60хв

Приготування:

1.Відміряти та відважити всі інгредієнти, нарізати сушені фрукти та горіхи невеликими шматочками, ошпарити родзинки (викласти в сито та полити окропом) і струсити залишки води.


2. Розігріти духовку до 200°С, застелити деко папером для випічки.


3. Просіяти у велику миску борошно, крохмаль, порошок для випічки; всипати до них цукор, цедру, ванільний цукор, приправи і змішати ложкою.


4. Розтопити вершкове масло.


5. Додати до борошняної суміші сиркову масу або зернистий сир, змішаний з 2-3 ст.л. молока (сир повинен бути «молодим», а не сухим), розтоплене масло, 1 яйце, ром і змішати все в однорідне тісто.


6. Всипати подрібнені фрукти та горіхи і перемішати тісто ще раз.


7. Викласти тісто на лист поздовж і сформувати вологими руками у поліно-штолен.


8. Випікати 60 хв за температури 175-180°С. Ще гарячий штолен змастити розтопленим маслом і присипати сумішшю цукрової пудри з 1ст.л. крохмалю. (так посипка триматиметься краще). Загорнути у папір для випічки, а потім у фольгу і витримати 2-3 дні у прохолодному, сухому місці (не холодильник ;).


Гарного дня і вдалої випічки!



0 comments:

Дописати коментар