Сирна кулька з шоколадним соусом (простий десерт)

Простий та елегантний десерт із доступних і недорогих інгредієнтів можуть зробити навіть початківці.

Привіт. З новим роком! Сподіваюся ви добре його відсвяткували.

Сьогодні буде десерт від моєї давньої (не за віком, а роками дружби) подруги. Дякую, Сонце!


Довгенько ж він чекав свого зіркового часу. І, можливо, якби мені не сказали: «Ніякого тірамісу», і не треба було придумувати щось одразу для 10 чоловік так щоб смачно-швидко-і-не-важко, я б не взнала що воно за супер-страва. Прості і недорогі інгредієнти, все можна приготувати напередодні і зібрати за 15-20хв. до подачі що може бути краще в передсвятковий день?

Цього (того) року пройшли випробування ще декілька страв для особливих подій та якось не встигаю фотографувати і писати про все, що готую. То занадто темно, то фотоапарат забуду, то занадто швидко все зникає з тарілок, то забудуся куди рецепт записала. Тому фоточка сьогодні негламурна, але раптом ви теж простий десерт шукаєте? Ділюся.


ІНГРЕДІЄНТИ

на чотирьох


  • 400 г зернистогo сиру або сиркової маси
    50г цукрової пудри або цукру
    40г чорного (молочного або білого шоколаду) на ваш смак, факультативно
    100-200г пісочного печива
    терта цедра 1 апельсину або лимону
    2 листи желатину

Для соусу:

100г чорного шоколаду
50г масла


 Для начинки (факультативно)

200г замороженої малини
2ст.л. цукру
1 лист желатину
Додатково: форми для льоду

Підготовка:15-20хв

Час очікування: 1 год

Приготування:10 хв


Приготування:


  1. Намочіть желатин у холодній воді.

Якщо ви хочете зробити десерт з начинкою


а. Викладіть заморожену малину в невелику каструлю, всипте 2ст.л. цукру, доведіть до кипіння і витримайте на тихому вогні 2-3хв. Відіжміть від води 1 лист желатину, додайте до малини, розмішайте з фруктовою масою і розлийте у невеликі форми для льоду. Помістіть у морозильну камеру на 30хв -1 год для загусання.


Якщо робите десерт без начинки:


  1. Протріть зернистий сир (рос.творог) через сито. Якщо у вас сиркова маса, можна не перетирати.

  2. Змішайте сирну масу з цукром (цукровою пудрою), додайте терту цедру апельсина, дрібно посічений шоколад, ванільний цукор.

  3. Відіжміть решту (2 листи) желатину від води і розтопіть його із 2ст.л. молока у мікрохвильовій печі або на водяній бані і додайте до маси і добре розмішайте (якщо зернистий сир достатньо «сухий» і маса тримає форму, можете опустити цей пункт.). Поставити на холод для загусання на 15-30хв.

  4. Приготувати соус. Подрібнити чорний шоколад, додати масло або вершки і розтопити на водяній бані або на найменшій температурі у мікрохвильовій печі.

  5. Скласти печиво у целофановий кульок/торбинку для заморожування. Подрібнити його качалкою чи товкачиком до утворення крихт. Пересипати у глибоку миску або чашу.

  6. Збірка:Витягти начинку і сирну масу із холодильника. Сформувати кулю (помістити в центр кубик малини) і обваляти її й крихтах.

  7. На кожну тарілку викласти по 1 ложці розтопленого шоколаду і трохи розтягти його ложкою. Покласти кулю. За бажанням прикрасити шоколадною стружкою або фруктами. Залишити на 5-10 хв у теплому місці, щоб середина трохи розтанула.

Смачного!

P.S. Для тих, хто читає мене з Німеччини. Найкраще використовувати Quark 20-40% жирності, але тоді його необхідно «відкинути на ворок», як казала моя баба. Тобто, викласти у чисту марлю (складену в декілька разів) або на чистий лляний рушник, зв’язати його кінці і підвісити на 12-24 години, щоб стекла сироватка.

Або змішати його 1:1 з російським «Творогом», який продають у великих мережах супермаркетів, і добре перетерти, щоб не було грудочок.

В Італії для приготування десерту можна використовувати рікоту.


0 comments:

Дописати коментар