Запечене м’ясо з апельсиновим варенням

Наш фаворит різдвяна печеня (свиний ошийок) запечений під медово-гірчичним соусом за рецептом Джеймса Мартіна (James Martin).

Дозвольте представити, наш сімейний фаворит — різдвяна печеня (свиний ошийок) запечений під медово-гірчичним соусом за рецептом Джеймса Мартіна (James Martin).


Рецептом цього м’яса із солодко-пікантною глазуррю за рецептом відомого англійського шеф-кухаря і ведучого — Джеймса Мартіна, я хотіла поділитися ще 3 роки тому, коли випробувала його вперше. Але, як завжди, бракувало часу для якісних фотографій. Та й не хотілося, щоб всі за столом чекали поки я фото пристойної якості зроблю. А потім все так швидко зникало з тарілок, що доводилося чекати до наступного разу, а тоді історія знову повторювалася.


Тому цього року купили подвійну порцію м’яса, щоб було що фотографувати. Основна перевага такого варіанту приготування — не обов’язково все робити в один день. Ошийок можна відварити напередодні, а запекти наступного дня. І солодка нота у соусі дуже пасує до свинини. До того ж, завдяки гірчиці не така вона вже й солодуща.


Якщо у вас немає апельсинового варення, замініть його на абрикосове, як на мене, теж вдале поєднання. Ну, що ще додати? Різдвяна буженина не повинна обов’язково бути холодною під хрін і гірчицю, спробуйте гарячим, нам сподобалося — можливо, смакуватиме і вам.


ІНГРЕДІЄНТИ

для приготування буженини:


на 2.5 кг свинини (лопатка, ошийок)

  • 1 лимон
  • 1 апельсин
  • 1 яблуко
  • 1 паличка кориці
  • 1 цибулина
  • 2 сухих перчики чилі
  • 2-3 зірочки анісу

для апельсиново-гірчичного соусу:


  • 400г абрикосового або апельсинового варення
  • 2-3 ст.л. меду
  • 2-3 повних ложки зернистої або мало-гострої гірчиці
  • 1-3 зубчики часнику

на гарнір:


  • 1 кг картоплі
  • 50г масла

Додатково: форма для запікання

Підготовка: 20хв

Приготування: 2год

Запікання: 20хв

Температура: 220°С


Приготування:

  1. Покласти м'ясо у каструлю з товстим дном. Додати лимон, апельсин, яблуко, паличку кориці, цибулю, чилі та зірочку анісу. Залити водою так, щоб вона вкрила ошийок.

  2. Накрити кришкою, поставити на вогонь і довести до кипіння, потім зменшити вогонь до найменшого так щоб вода перестала кипіти. Варити таким чином 2 години або до повної готовності м'яса. Зняти з вогню і залишити до повного охолодження у бульйоні.
  3. Розігріти духовку до 220°С.

  4. У невелику сковороду викласти варення, мед, гірчицю, 2 зірочки анісу, роздушений зубчик часнику і поставити на невеликий вогонь, щоб мед і варення розтопилися. Добре перемішати і зняти з вогню.

  5. Перекладіть м'ясо у форму для запікання. Якщо у вас необрізана свинина з шаром сала зверху надріжте його сіточкою хрест-нахрест. Вилийте зверху половину глазурі. Поставте у духовку і поливайте рештою соусу кожні 5-8 хвилин поки верхній шар ошийка не зарум'яниться (приблизно 20 хвилин).

  6. На гарнір можна подати відварену картоплю шматочками із шматочком вершкового масла і нарізаною петрушкою.

P.S. на основі бульйону можна зварити розсольник або заморозити його і використовувати для приготування різото.


0 comments:

Дописати коментар