Дозвольте представити, наш сімейний фаворит — різдвяна печеня (свиний ошийок) запечений під медово-гірчичним соусом за рецептом Джеймса Мартіна (James Martin).
Рецептом цього м’яса із солодко-пікантною глазуррю за рецептом відомого англійського шеф-кухаря і ведучого — Джеймса Мартіна, я хотіла поділитися ще 3 роки тому, коли випробувала його вперше. Але, як завжди, бракувало часу для якісних фотографій. Та й не хотілося, щоб всі за столом чекали поки я фото пристойної якості зроблю. А потім все так швидко зникало з тарілок, що доводилося чекати до наступного разу, а тоді історія знову повторювалася.
Тому цього року купили подвійну порцію м’яса, щоб було що фотографувати. Основна перевага такого варіанту приготування — не обов’язково все робити в один день. Ошийок можна відварити напередодні, а запекти наступного дня. І солодка нота у соусі дуже пасує до свинини. До того ж, завдяки гірчиці не така вона вже й солодуща.
Якщо у вас немає апельсинового варення, замініть його на абрикосове, як на мене, теж вдале поєднання. Ну, що ще додати? Різдвяна буженина не повинна обов’язково бути холодною під хрін і гірчицю, спробуйте гарячим, нам сподобалося — можливо, смакуватиме і вам.
ІНГРЕДІЄНТИ
для приготування буженини:
на 2.5 кг свинини (лопатка, ошийок)
- 1 лимон
- 1 апельсин
- 1 яблуко
- 1 паличка кориці
- 1 цибулина
- 2 сухих перчики чилі
- 2-3 зірочки анісу
для апельсиново-гірчичного соусу:
- 400г абрикосового або апельсинового варення
- 2-3 ст.л. меду
- 2-3 повних ложки зернистої або мало-гострої гірчиці
- 1-3 зубчики часнику
на гарнір:
- 1 кг картоплі
- 50г масла
Додатково: форма для запікання
Підготовка: 20хв
Приготування: 2год
Запікання: 20хв
Температура: 220°С
Приготування:
- Покласти м'ясо у каструлю з товстим дном. Додати лимон, апельсин, яблуко, паличку кориці, цибулю, чилі та зірочку анісу. Залити водою так, щоб вона вкрила ошийок.
- Накрити кришкою, поставити на вогонь і довести до кипіння, потім зменшити вогонь до найменшого так щоб вода перестала кипіти. Варити таким чином 2 години або до повної готовності м'яса. Зняти з вогню і залишити до повного охолодження у бульйоні.
- Розігріти духовку до 220°С.
- У невелику сковороду викласти варення, мед, гірчицю, 2 зірочки анісу, роздушений зубчик часнику і поставити на невеликий вогонь, щоб мед і варення розтопилися. Добре перемішати і зняти з вогню.
- Перекладіть м'ясо у форму для запікання. Якщо у вас необрізана свинина з шаром сала зверху надріжте його сіточкою хрест-нахрест. Вилийте зверху половину глазурі. Поставте у духовку і поливайте рештою соусу кожні 5-8 хвилин поки верхній шар ошийка не зарум'яниться (приблизно 20 хвилин).
- На гарнір можна подати відварену картоплю шматочками із шматочком вершкового масла і нарізаною петрушкою.
P.S. на основі бульйону можна зварити розсольник або заморозити його і використовувати для приготування різото.
0 comments:
Дописати коментар