Бретонські крепи на гречаному борошні

Найпростіші і найсмачніші несолодкі млинці  - бретонськи крепи роблять лише з гречаного борошна, солі, води, іноді молока та яєць.

Привіт. Я до вас сьогодні з гречкою і млинцями (хоч час Масляної вже і минув).

Кочувала тут у мене по шухлядам торбочка з гречаним борошном. Спробувала у друзів паніровану у ньому рибу (до речі, дуже смачно) і собі прикупила. Більше воно у мене якось ні до чого не використовувалося. А тут послухала один подкаст і там було про неї - гречку, рідну. Та й подумалося, а чи не випробувати те сарацинське борошно, раз воно таке і безклютенове, і корисне за його прямим призначенням і зробити відомих бретонських крепів (crêpes bretonnes). Та й рецепт підходящий знайшовся.


Взагалі, цікава штука. Східна Європа вживає гречку у чистому вигляді як кашу, а от млинці із гречаного борошна можна знайти по всьому світу. Ті ж самі бретонськи крепи і галети – лише з гречаного борошна, солі, води, іноді молока та яєць. У колишніх французьких колоніях в Північній Америці печуть ploys (ploye) із суміші пшеничного і гречаного борошна.


У голандців смачні маленькі, пухкі млинці — poffertjes для них навіть особлива сковорода існує з виямками. У бельгійських валонців – це ті що на півдні і говорять переважно французькою – boûketes. Ці вже по-багатому: на дріжджах і молоці, з великою кількістю яєць, з корицею, родзинками, хоча і смажаться на салі.


Навіть в Індії та Непалі роблять гречані млинці. Більше того, на відміну від рису, гречку тут дозволено вживати у їжу в дні посту... Я тут у вікіпедії список млинців відкрила – вийшло більше 100 варіантів. Так що пробувати – не перепробувати :)


А щодо  бретонського крепа, рецепт дуже простий. Єдине, треба повільно додавати рідину, щоб уникнути грудочок


РЕЦЕПТ ГРЕЧАНИХ МЛИНЦІВ

На чотирьох (8 млинців):

  • 250-300 г гречаного борошна
  • 1ч.л. солі
  • 1 яйцe
  • молокo або водa
  • 2 ст. ложки олії
  • 2 ст.л. вершкового масла

Підготовка: 5-7хв

Приготування: 20хв


Приготування бретонських млинців

  1. Відміряйте і відважте всі інгредієнти. Висипте борошно у велику миску, зробіть заглиблення, додайте розбовтане яйце та ложку солі.
  2. Змішуйте, поступово включаючи борошно і повільно доливаючи склянку молока (води).
  3. Коли тісто отримає консистенцію густого майонезу, збийте вінчиком 3-5 хвилин.ВАЖЛИВО! Завдяки цьому крепи отримають свою знамениту "дірявчастість".
  4. Розчиніть водою (я брала мінеральну із газом), доки не отримаєте однорідне тісто (як на налисники) і додайте 2 ст.л олії. Залиште на 5хв.
  5. Розтопіть 2 ст.л. вершкового масла.
  6. Вилийте невелику кількість тіста (½-¾ черпака залежно від розміру) на добре розігріту і злегка змащену олією або маслом сковороду. Злегка нахиляючи її по колу швидко розподіліть тісто по всій поверхні. Випікайте на середньому вогні доки край млинця не відійде від сковороди. Переверніть і допечіть з іншого боку. І так доки не скінчиться тісто.
  7. Кожен млинець полийте невеликою кількістю розтопленого вершкового масла , викладіть начинку і подавайте.

Бретонські млинці готові до дегустації!

З чим подавати?

Класичний варіант – шматочок сиру чи натертий сир до нього тонка скибка шинки, бекону або бекону і випущеного яйця або навіть грибів. Єдине про що варто пам'ятати, крепи, хоча й дуже тонкі, але не дуже гнучкі. Багато в середину не запхнеш.

Можливі начинки:

- морепродукти (наприклад, креветки);
- шинка, тертий сир та яйце;
- козиний сир, горіхи та мед;
- шинка, гриби та Рокфор;
- Рокфор та волоські горіхи;
-карамелізована цибуля та сир-raclette.


0 comments:

Дописати коментар