Закуска з вареного буряка з сирним мусом

Альтернатива салату з буряка. Замаринований червоний буряк перекладений шарами з  домашнім сиром. Яскрава і проста закуска.

Кому яскраву і бюджетну закуску — альтернативу салату з тертого буряка? В мене тут польові випробування якраз закінчилися. Дуже простий, але менше з тим елегантний рецепт і цікава подача.


Якщо коротко: відварений буряк витримується ніч в маринаді, а потім все перекладається у формі (чашці тощо) шарами з мусом із зернистого сиру.


Більше того, якщо у вас є трохи часу та витримки, навіть у маринад можна додати желатину і використати його як додатковий шар нашої закуски. Правда, тоді доведеться чекати десь 30 хвилин доки попередній шар повністю загусне.

Декілька технічних моментів. Оцет потрібно брати 5-6% або розводити водою чи бульйоном, інакше маринад вийде кислим. Білий хрін теж варто випробувати на гостроту. Додайте спочатку 1ст.л., як у рецепті, а потім відрегулюйте на ваш смак. Головне, щоб сирний мус залишався достатньо нейтральним (не був занадто гострим), щоб не вступати в конкуренцію з маринованим буряком. Ну що, спробуємо?


ІНГРЕДІЄНТИ

На 500г відвареного червоного буряка

для маринаду:

  • 150-250 мл розведеного бульйонного кубика
  • 2–3ст.л. яблучного оцту
  • 1ст.л. бальзамічного оцту
  • 4ст.л. соняшникової олії
  • 2ст.л. лимонного соку
  • 1ч.л. цукру
  • сіль,перець, кайєнський перець
  • 1 ½ ч.л. зіри (кумину)
  • 1 невелика цибулина
  • 1 зубчик часнику

для сирного мусу:

  • 120г домашнього (зернистого сиру)
  • 80г сметани або білого йогурта
  • 1ст.л. лимонного соку
  • 1 ст.л. білого хріну (готового в баночках)
  • сіль, цукор, кайєнський перець
  • 4 листи желатину або 10г

Підготовка: 20хв

Приготування: 40хв

Витримати: 4год


Приготування:

Маринад

  1. Відміряти і відважити всі інгредієнти, нарізати охолоджений буряк тонкими скибочками 3-5мм. Часник і цибулю почистити і розрізати навпіл.
  2. Змішати розведений бульйонний кубик, олію, оцет, лимонний сік, сіль, перець, кайєнський перець, цукор та кумин, розчавлений колодкою ножа у маринад.
  3. Залити скибочки буряка маринадом, викласти до них половинки цибулі і часника. Поставити у холодильник на 8-10 годин.

Приготувати мус.

  1. Перемішати сметану (йогурт) із домашнім сиром, лимонним соком, білим хріном, додати сіль, цукор та кайенський перець і перетерти через сито.
  2. Наступного дня.
  3. Вийняти цибулю та часник із маринаду.
  4. Розпустити желатин у 2-3 ст.л. підігрітого маринаду, додати до сирної маси і ретельно змішати.
  5. Змочити форму (для кекса або невеликі слоїчки, чашки) водою і вистелити харчовою плівкою.
  6. Викласти поперемінно шари з сиру та скибочок буряка. Поставити у холодильник для загусання мінімум на 4 год.
  7. Перед подачею опустити форму на декілька секунд у гарячу воду, зняти харчову плівку і нарізати на порційні шматочки. Відразу подавати.

0 comments:

Дописати коментар