Кому яскраву і бюджетну закуску — альтернативу салату з тертого буряка? В мене тут польові випробування якраз закінчилися. Дуже простий, але менше з тим елегантний рецепт і цікава подача.
Якщо коротко: відварений буряк витримується ніч в маринаді, а потім все перекладається у формі (чашці тощо) шарами з мусом із зернистого сиру.
Більше того, якщо у вас є трохи часу та витримки, навіть у маринад можна додати желатину і використати його як додатковий шар нашої закуски. Правда, тоді доведеться чекати десь 30 хвилин доки попередній шар повністю загусне.
Декілька технічних моментів. Оцет потрібно брати 5-6% або розводити водою чи бульйоном, інакше маринад вийде кислим. Білий хрін теж варто випробувати на гостроту. Додайте спочатку 1ст.л., як у рецепті, а потім відрегулюйте на ваш смак. Головне, щоб сирний мус залишався достатньо нейтральним (не був занадто гострим), щоб не вступати в конкуренцію з маринованим буряком. Ну що, спробуємо?
ІНГРЕДІЄНТИ
На 500г відвареного червоного буряка
для маринаду:
- 150-250 мл розведеного бульйонного кубика
- 2–3ст.л. яблучного оцту
- 1ст.л. бальзамічного оцту
- 4ст.л. соняшникової олії
- 2ст.л. лимонного соку
- 1ч.л. цукру
- сіль,перець, кайєнський перець
- 1 ½ ч.л. зіри (кумину)
- 1 невелика цибулина
- 1 зубчик часнику
для сирного мусу:
- 120г домашнього (зернистого сиру)
- 80г сметани або білого йогурта
- 1ст.л. лимонного соку
- 1 ст.л. білого хріну (готового в баночках)
- сіль, цукор, кайєнський перець
- 4 листи желатину або 10г
Підготовка: 20хв
Приготування: 40хв
Витримати: 4год
Приготування:
Маринад
- Відміряти і відважити всі інгредієнти, нарізати охолоджений буряк тонкими скибочками 3-5мм. Часник і цибулю почистити і розрізати навпіл.
- Змішати розведений бульйонний кубик, олію, оцет, лимонний сік, сіль, перець, кайєнський перець, цукор та кумин, розчавлений колодкою ножа у маринад.
- Залити скибочки буряка маринадом, викласти до них половинки цибулі і часника. Поставити у холодильник на 8-10 годин.
Приготувати мус.
- Перемішати сметану (йогурт) із домашнім сиром, лимонним соком, білим хріном, додати сіль, цукор та кайенський перець і перетерти через сито.
- Наступного дня.
- Вийняти цибулю та часник із маринаду.
- Розпустити желатин у 2-3 ст.л. підігрітого маринаду, додати до сирної маси і ретельно змішати.
- Змочити форму (для кекса або невеликі слоїчки, чашки) водою і вистелити харчовою плівкою.
- Викласти поперемінно шари з сиру та скибочок буряка. Поставити у холодильник для загусання мінімум на 4 год.
- Перед подачею опустити форму на декілька секунд у гарячу воду, зняти харчову плівку і нарізати на порційні шматочки. Відразу подавати.
0 comments:
Дописати коментар