Солодка картопля (батат) запечена з прянощами

Запечений батат - закуска або на гарнір до морепродуктів чи м’яса. Гострота чилі, часника та імбирю в поєднанні із фруктовою нотою лайма — цікаве поєднання.

Насправді до свого однофамільця ніякоко стосунку не має. Батат, ямс або солодка картопля — американська родичка отієї берізки або в’юнка, які часто оплітають городи і стеляться на клумбах серед квітів.



Якось минулого року в одному ресторані я вперше в житті спробувала пюре з батату, вже не пам’ятаю до чого його подали, але було смачно. А тут помітила його у супермаркеті і вирішила спробувати приготувати цього екзота самостійно. Більше того, виявилося, що він ще й корисний овоч; у ньому багато бета-каротину, кальцію та заліза.


Готувала я його у двох видах. Спочатку пюре, а потім і отаку пряно-запечену.


Щодо пюре. Вариться батат дуже швидко, буквально 10-15 хвилин з моменту закипання. На смак воно виходить солодкувате і волокнисте, тому щоб досягти кремової консистенції, його треба перетирати через сито і додати достатню кількість вершкового масла або вершків.


А от запечена виявилася яскравішою, і не тільки своєю фарбою. Гострота чилі, часника та імбирю в поєднанні із фруктовою нотою лайма — цікаве поєднання.


Її можна подавати окремо як закуску або на гарнір до морепродуктів чи м’яса. Зверніть увагу, в рецепті використовуються достатньо «spisy» інгредієнти. Не рекомендую сильно зменшувати їх кількість. Саме вони врівноважують оту типово солодку ноту батату і додають страві пікантності.


ІНГРЕДІЄНТИ

  • 800г солодкої картоплі (батат)
  • 1 перчик чилі
  • 1-2 зубочка часника
  • 2см свіжого імбиру
  • 1 лайм
  • 1 пучок петрушки або коріандру
  • по 1 ч.л. насіння коріандру і гірчиці
  • 2 ст.л. олії
  • сіль

Підготовка: 10-15хв

Приготування: 35хв

Температура: 180-200°С


Приготування:

  1. Розігріти духовку до 180°С.

  2. Помити і почистити перчик чилі (насіння і перегородки) і дрібно нарізати, почистити імбир і нарізати його кубиками або натерти на тертушку.

  3. Вимити лайм гарячою водою із содою, натерти цедру і вичавити сік.

  4. Розтерти насіння коріандра та гірчиці у ступці, зелень петрушки (коріандра) нарізати.

  5. Почистити і помити солодку картоплю, нарізати на шматки товщиною 1 см.

  6. Викласти солодку картоплю на деко або у жаростійку форму, додати імбир, чилі, сік і цедру лайма, зелень, приправи, сіль, олію  і перемішати. Випікати у духовці до готовності (приблизно 35хв). Під час приготування перемішати 2 рази.

Разом із картоплею можна запекти креветки.


Для цього їх потрібно вимити і обсушити паперовим рушником.


Розтопити 2ст.л. масла на сковороді, викласти креветки і обсмажити їх приблизно 1хв середньому вогні. Приправити сіллю, полити соком лайма, викласти на деко до картоплі-батату і запікати ще 5хвилин.


0 comments:

Дописати коментар