Сочевиця з бальзамічним оцтом (Aceto Balsamico di Modena) та сиром Моцарела

Елегантний салат із вареної сочевиці із карамелізованим ачето бальзаміко, лимонно-медовим соусом та кулькою Моцарели.

Привіт, у мене в меню сьогодні елегантний салат із сочевиці. Тієї, що колись була їжею бідних, а сьогодні перетворилася на super food.


Як на мене, для того, щоб полюбити сочевицю, треба спочатку знайти правильний рецепт і наловчитися її варити. Що, в принципі, зовсім не важко, але залежно від сорту (фарби) вони вимагають різного часу приготування.


Cочевиця як варити?

Для початку — висипати у сито і промити струменем холодної води.

Існує думка, що її не потрібно замочувати (див. таблицю). Так, не всі сорти, але завдяки цьому час приготування можна зменшити (залежно від сорту) на 15-30хв.


Варять сочевицю у свіжій (іншій) воді (та у якій її замочували, спричиняє метеоризм). Я заливаю окропом у співвідношенні 1:2 і доводжу все до кипіння.

Потім готую її на середньому вогні під кришкою. Якщо вода сильно википає, доливаю холодною.


Моя свекруха додає до сочевиці корінь селери, морквину, картоплину, а іноді вливає трохи червоного вина чи оцту. Вважається, що трохи підкислювача або лимонного соку посилюють аромат.


Я варю її тільки з овочами та кидаю лавровий лист і стебло селери (замість кореня). Як на мене, зварена таким чином вона набагато смачніша за ту, що просто відварена у воді.


Як довго варити сочевицю?


Сорт


Час приготування


Замочувати?


Червона сочевиця

10-15 хв

Не потрібно

Жовта

10-15хв

Не потрібно

Белуга (Beluga)

20 хв

Не обов’язково

Le Puy

25-30 хв

Не обов’язково

Зелена

30 хв

Не обов’язково

Коричнева

45-60 хв

Рекомендується


Яку сочевицю замочувати?

Червону і жовту — однозначно не потрібно, вони вже почищені і швидко звариться й так. Більше того, вони мають тенденцію до розварювання, тому найкраще підходять для супів, хумусу або вегетаріанських бургерів.


А от коричнева (велика і пласка) звариться на 30 хвилин швидше, якщо її замочити на ніч. Я заливаю кип’ятком і зелену, і чорну та залишаю "постояти" на 10-15хв.


Коли солити сочевицю?

Тут правило достатньо просте. Якщо посолити на початку приготування, то вона залишиться твердою і не розвариться, що іноді добре для приготування салатів. Якщо треба, щоб вона розварилася, то солять в кінці.


Сочевиця з бальзамічним оцтом та сиром Моцарела інгредієнти:

На двох:

  • 250г чорної (Белуга) або зеленої сочевиці
  • 2 цибулини шалот
  • 2 ст.л. цукру
  • 125мл Aceto Balsamico di Modena 5%
  • 100мл розведеного бульйонного кубика
  • 3-4 гілочки свіжого тим’яну
  • 1-2 кульки сиру «Моцарела», а ще краще «Burrata»

Для заправки:

  • сік ½ лимона
  • 1 ч.л. діжонської гірчиці
  • 1ч.л. меду
  • оливкова олія
  • сіль, свіжомелений чорний перець

Підготовка: 20хв

Приготування: 30хв


Приготування:

  1. Промити сочевицю, залити окропом, накрити кришкою і залишити на 15 хвилин. Після цього поставити на вогонь і відварити майже до готовності — вона повинна залишитися цілою і трохи «al dente». Злити воду, промити під струменем холодної води.

  2. Тим часом почистити цибулю, дрібно нарізати і обсмажити до прозорості у 2 ст.л.  оливкової олії (вона повинна залишитися білою).

  3. Додати 2 ст.л. цукру, розмішати і злегка його карамелізувати. Влити бальзамічний оцет, бульйон і уварити 10хв  до стану сиропу.

  4. Приготувати заправку із 2 ст.л. оливкової олії, лимонного соку, гірчиці, меду та 1ст.л. бальзамічного сиропу. Посолити, поперчити.

  5. Змішати сочевицю із Balsamico-сиропом. Злегка охолодити.

  6. Розкласти сочевицю по тарілкам, всередину кожної покласти кульку (половину) Моцарели, посипати листочками тим’яну (чебрецю) і полити заправкою. Одразу подавати.
P.S.

Соус робить салат настільки смачним, що все можна їсти і так, без сиру. Мені здається, що до нього і не тільки оптично, добре підійдуть шматочки запеченої або обсмаженої гарбузи. Дочекаємося осені і знову випробуємо;)


0 comments:

Дописати коментар