Сiao, Bella! Сонце за вікном дражниться і наче кличе у відпустку. От і згадалися мені ці данські слойки. Вони ж Franske vafler (дан. французькі вафлі), вони ж «Котячі язички», вони ж язички із листкового (майже) тіста, вони ж "Язички шарові". Знаєш такі?
Cьогодні у мене рецепт тих самих «слойоних» язичків. Не знаю чи таких, як в дитинстві. До речі, а в них був крем? Масляний? Як і не збагну чому в Данії їх вирішили віднести до категорії вафель, тим більше французьких.
Дивна ця Данія, наче така маленька, а на відміну від сусідньої Німеччини, в ній стільки простору, стільки вітру. Навіть хвилі Північного моря інакше біжать, навіть дюни і пляжі більші. Тут обов’язково треба спробувати хот дог (як на мене, вони — найкращі в Європі) і поснідати булочкою із величезною чашкою кави у пекарні-кондитерський, а з собою взяти Wienerstangl – рулет із листкового тіста або іншої данської випічки і Franske vafler (язички-слойки) .
Купити їх можна майже всюди, і на відміну від інших смаколиків, все покладуть в окрему коробочку, щоб бува не розкришилися.
Практичні і економні данці використовують для цих тістечок листкове псевдо-тісто (як на домашній «Наполеон»), менше з тим (якщо не знати цього факту) складається повне враження справжньої — на вершковому маслі.
Ці тістечка, буду їх називати, як і німці «Котячими язичками» — мій однозначний фаворит. Навіть попри велику кількість крему, який зазвичай не дуже люблю.
Рецепт "листкового тіста" надзвичайно простий, я б навіть сказала примітивний. Робиться надзвичайно швидко і просто (пам’ятаєте, як бабуся вирізала коржики тонким стаканом), а крем можна вибрати на власний смак.
Тістечка-язички із тої кондитерської були з масляно-вершковим кремом, в рецептах зустрічався мені і повністю масляний, та для своїх слойок робила заварний масляний крем (нижче напишу чому).
Можливо, вони виглядають вже надто по-домашньому (тут ще є простір для відточення технології), але на смак майже не відрізняються від тих, що мені доводилося пробувати на берегах Північного моря.
Інгредієнти для слойки
- 100 г холодного маргарину (шматочками)
- 180г борошна
- 1ч.л. ванільного цукру
- 1ч.л. солі
- 1ч.л. білого спиртового оцту (10%)
- 75мл води
- 1 яєчний білок для змащування
- цукор (можна коричневий, тростинний для посипки)
Для крему
- 100 г розм’якшеного вершкового масла
- 150 г цукрової пудри
- 1 ч.л. солі
- 1 ч.л. ванільного цукру
- 75мл вершків для збивання
- 1 ст.л. лимонного соку, лимонна цедра (факультативно)
Підготовка: 15хв
Очікування: 30хв
Приготування: 10хв
Температура: 200°С
Приготування "листкового тіста" для слойки:
- Відміряти і відважити всі інгредієнти. Вистелити лист (деко) папером для випічки.
- Змішати у великій мисці або у чаші міксера: борошно, маргарин, ванільний цукор, сіль до утворення крихт.
- Влити у тісто воду та оцет, змішати ложкою і зібрати тісто у кулю (не вимішувати).
- Накрити вологим рушником або харчовою плівкою і поставити у холодильник мінімум на 30 хвилин.
- Розігріти духовку до 200°С.
- Посипати робочу поверхню цукром і розкачати тісто до товщини 5мм. Вирізати тонкою склянкою кружечки. Розтягти шматочки тіста в овали і перекласти на лист.
- Змастити тістечка яєчним білком (не збивати) і щедро посипати цукром.
- Випікати 10 хв на середньому рівні духовки, Т 200°С до золотистого кольору. Готові «язички» повністю охолодити.
Приготування масляно-вершкового крему
- Збити вершкове масло, цукрову пудру, ванільний цукор, лимонний сік, сіль до пишної світлої маси. Додати вершки і ще раз коротко збити. УВАГА! Якщо збивати занадто довго крем може перетворитися на масло.
- Розкласти крем на половину тістечок і накрити іншою половиною.
За бажання, вмочити кінчик у розтоплений шоколад.
За тим, чао белла! Нехай вдається.
0 comments:
Дописати коментар