Зимовий cалат з сочевицею, апельсинами і карі

Зимовий Superfood — сочевиця з апельсинами, заправлена соусом із карі перетворюється на смачний салат. Мінімум калорій — максимум вітамінів.

Ciao, Bella! Як ти там? Вже готуєшся до весни? Тут на днях згадався мені один супер-рецепт. Бо кожна розмова з мамою закінчується у мене проблизно так: «Кашу треба їсти!» або «Квасолю треба їсти». Тому сьогодні у меню справжній і водночас новомодний Superfood — сочевиця (рос. чечевица). Вона і не каша, і не квасоля, але дуже корисний овоч.


Моя свекруха готує із неї щось на зразок рагу: відварює зелену сочевицю разом з картоплею, морквою та селерою так щоб воно все розмулилося наче у супі, а потім додає трохи оцту. Виходить смачно, але трохи старомодно.


Мені зустрічалися рецепти, в яких сочевиця, в усіх її видах (червона, зелена, чорна, сіра, коричнева) була інгредієнтом для приготування: супу, карі, бургерів, намазок, соусу для пасти і салатів (ось тут ще один рецепт салату з моцарелою, а цей з полуницею). Останні і сама люблю найбільше.


Та попередньо одна порада для тих, хто боїться бобових. Перед приготуванням сочевицю потрібно добре промити (допомагає уникнути метеоризму). Якщо вам попалася версія у стручках, їх потрібно замочити на ніч і варити лише наступного дня, і що важливо, — без солі, інакше боби залишаться твердими.


Зимовий салат з сочевицею, апельсинами і карі

ІНГРЕДІЄНТИ:

на чотирьох


  • 4 яйця (факультативно)
  • 200г чорної сочевиці «Білуга»
  • 200г черешкової селери
  • 2 стебла зеленої цибулі
  • 2-3 апельсини

Для соусу:

  • 2ч.л. порошку карі
  • 50мл яблучного соку(факультативно)
  • 2ст.л. оливкової олії
  • сіль, перець

підготовка: 30хв

приготування: 10хв


Приготування:

  1. Висипати промиту сочевицю у каструлю, залити окропом, накрити кришкою і залишити на 5-10 хвилин. По закінченню часу поставити на вогонь і відварити до готовності.

  2. Зварити яйця (приблизно 8хв), облити холодною водою, почистити і нарізати на четвертинки.

  3. Вимити овочі, обтрусити від води і нарізати тонкими шайбами.

  4. Зрізати з апельсинів шкірку (включно з білою частиною) і вирізати сегменти. Сік, що виділився зібрати в окремий посуд.

  5. Викласти охолоджену сочевицю в салатник, додати нарізані овочі та апельсини. Посолити, поперчити.

  6. Змішати соки, порошок карі та оливкову олію на соус, заправити салат, розкласти по краю нарізані на четвертинки яйця і одразу подавати.

Сочевиця багата антиоксидантами, протеїнами та мінералами, а також — джерело вітамінів групи B і заліза

Сочевиця. Трохи фактів


  1. Якщо зберігати суху сочевицю у темному, прохолодному місці і посуді, який герметично закривається, то вона не зіпсується напротязі року. Відварену сочевицю (у закритому посуді) можна зберігати в холодильнику до трьох днів.

  2. Сочевиця багата антиоксидантами, протеїнами та мінералами, а також — джерело вітамінів групи В (B9), особливо важливих для утворення червоних кров’яних тілець та нормального функціонування нервової системи.

  3. На відміну від більшості овочів і фруктів, корисні речовини, які в ній містяться, не руйнуються при нагріванні. Із вареної сочевиці кальцій, залізо та цинк, якими вона багата, засвоюються краще.

  4. До речі, про залізо. Сочевиця вважається його рослинним джерелом. Особливо для тих, у кого є прояви його нестачі: ламкі нігті, випадання волосся, сухість шкіри, заїди…І тут мова не лише про красу. Вважається, що здоровий рівень цього елементу запобігає малокрів’ю, допомагає підвищити розумову концентрацію, додає енергії та посилює імунітет.

  5. Додавання до сочевиці петрушки, паприки або інших овочів (фруктів) багатих на вітамін С, допоможе організму засвоїти більше заліза.

  6. Крім того, її надзвичайно просто готувати (навіть без мультиварки) і, як і всі бобові, вона надовго створює в організмі відчуття ситості. Але про це якось іншого разу.

0 comments:

Дописати коментар