Ciao, Bella! Як ти там? Вже готуєшся до весни? Тут на днях згадався мені один супер-рецепт. Бо кожна розмова з мамою закінчується у мене проблизно так: «Кашу треба їсти!» або «Квасолю треба їсти». Тому сьогодні у меню справжній і водночас новомодний Superfood — сочевиця (рос. чечевица). Вона і не каша, і не квасоля, але дуже корисний овоч.
Моя свекруха готує із неї щось на зразок рагу: відварює зелену сочевицю разом з картоплею, морквою та селерою так щоб воно все розмулилося наче у супі, а потім додає трохи оцту. Виходить смачно, але трохи старомодно.
Мені зустрічалися рецепти, в яких сочевиця, в усіх її видах (червона, зелена, чорна, сіра, коричнева) була інгредієнтом для приготування: супу, карі, бургерів, намазок, соусу для пасти і салатів (ось тут ще один рецепт салату з моцарелою, а цей з полуницею). Останні і сама люблю найбільше.
Та попередньо одна порада для тих, хто боїться бобових. Перед приготуванням сочевицю потрібно добре промити (допомагає уникнути метеоризму). Якщо вам попалася версія у стручках, їх потрібно замочити на ніч і варити лише наступного дня, і що важливо, — без солі, інакше боби залишаться твердими.
Зимовий салат з сочевицею, апельсинами і карі
ІНГРЕДІЄНТИ:
на чотирьох
- 4 яйця (факультативно)
- 200г чорної сочевиці «Білуга»
- 200г черешкової селери
- 2 стебла зеленої цибулі
- 2-3 апельсини
Для соусу:
- 2ч.л. порошку карі
- 50мл яблучного соку(факультативно)
- 2ст.л. оливкової олії
- сіль, перець
підготовка: 30хв
приготування: 10хв
Приготування:
- Висипати промиту сочевицю у каструлю, залити окропом, накрити кришкою і залишити на 5-10 хвилин. По закінченню часу поставити на вогонь і відварити до готовності.
- Зварити яйця (приблизно 8хв), облити холодною водою, почистити і нарізати на четвертинки.
- Вимити овочі, обтрусити від води і нарізати тонкими шайбами.
- Зрізати з апельсинів шкірку (включно з білою частиною) і вирізати сегменти. Сік, що виділився зібрати в окремий посуд.
- Викласти охолоджену сочевицю в салатник, додати нарізані овочі та апельсини. Посолити, поперчити.
- Змішати соки, порошок карі та оливкову олію на соус, заправити салат, розкласти по краю нарізані на четвертинки яйця і одразу подавати.
Сочевиця. Трохи фактів
- Якщо зберігати суху сочевицю у темному, прохолодному місці і посуді, який герметично закривається, то вона не зіпсується напротязі року. Відварену сочевицю (у закритому посуді) можна зберігати в холодильнику до трьох днів.
- Сочевиця багата антиоксидантами, протеїнами та мінералами, а також — джерело вітамінів групи В (B9), особливо важливих для утворення червоних кров’яних тілець та нормального функціонування нервової системи.
- На відміну від більшості овочів і фруктів, корисні речовини, які в ній містяться, не руйнуються при нагріванні. Із вареної сочевиці кальцій, залізо та цинк, якими вона багата, засвоюються краще.
- До речі, про залізо. Сочевиця вважається його рослинним джерелом. Особливо для тих, у кого є прояви його нестачі: ламкі нігті, випадання волосся, сухість шкіри, заїди…І тут мова не лише про красу. Вважається, що здоровий рівень цього елементу запобігає малокрів’ю, допомагає підвищити розумову концентрацію, додає енергії та посилює імунітет.
- Додавання до сочевиці петрушки, паприки або інших овочів (фруктів) багатих на вітамін С, допоможе організму засвоїти більше заліза.
- Крім того, її надзвичайно просто готувати (навіть без мультиварки) і, як і всі бобові, вона надовго створює в організмі відчуття ситості. Але про це якось іншого разу.
0 comments:
Дописати коментар