Апельсиновий рис і курка з медом по-китайськи

Китайська кухня для початківців — основна страва і гарнір в одному рецепті. Курка маринована у соєвому соусі з медом, апельсинами і ароматний рис.Ciao, bella! Сьогодні буде трохи азійсько-китайської кухні. Точніше мої варіації на тему. Люблю я цю східну симфонію смаків. У сьогоднішньому меню: рис sic! із апельсиновим соком і цедрою, з горіхами або овочами (тут як твоя душа забажає) та куряча грудка з апельсиново-медовим соусом.


Бо і китайський новий рік, й олімпіада… А взагалі, приваблива ця далекосхідна кухня у своїй швидкості і простоті. Та й екзотичних інгредієнтів у моєму рецепті небагато. І без гостроти, якої часто всі уникають (ну, хіба сама додаси побільше перцю чи чилі). Як на мене, ідеальна страва для початківців. То що, до справи?


Апельсиновий рис і курка з медом


ІНГРЕДІЄНТИ:

  • на 4 курячих грудки
  • 1 великий апельсин (цедра та сік)
  • 300г довгозернистого рису (найкраще «Жасмин»)
  • 1-2ст.л. соєвого соусу
  • 1-2ст.л. меду
  • 2 зубки часнику
  • олія для обжарювання
  • 800мл води (приблизно)
  • 1ст.л. крохмалю
  • сіль, перець, кайєнський перець
  • 4 ст.л. арахісу (кешью, арахісу або фісташок, факультативно)

Додатково:сковорода-вок або звичайна великого розміру


Підготовка: 15 хв

Приготування: 15-20хв


Приготування:

  1. За 20-30хв до початку приготування витягти м’ясо із холодильника. Обсушити паперовою серветкою і нарізати поперек смужками товщиною 1см. Скласти у глибоку миску (контейнер) додати 1-2дрібки кайєнськогясо перцю, 1-2ст.л. соєвого соусу, 1 ст.л. олії і перемішати. Залишити на 10-15 хвилин.

  2. Вимити апельсин гарячою водою, зняти цедру тільки (оранжеву частину спеціальним ножем або просто натерти на тертушку). Вичавити сік.

Щоб приготувати апельсиновий рис

  1. Промити рис під струменем холодної води, перекласти в каструлю. Додати половину апельсинового соку, залити окропом (приблизно на 1см вище рівня крупи), посолити і довести до кипіння. Зменшити вогонь і варити ще 10-12хв, поки вода майже повністю википить. Накрити кришкою.

  2. Змішати в окремому посуді решту апельсинового соку, мед,1ст.л. крохмалю, дрібно нарізаний (натертий) часник, апельсинову цедру, 1ст.л. олії (за можливості кунжутної).

Щоб приготувати курку з медом в апельсиновому соусі

  1. Розігріти на сковороді 2-3 ст.л. олії. Обсмажити курячу грудку (стрічки м’яса) на сильному вогні з усіх сторін. Влити апельсиновий соус, перемішати, накрити кришкою, прогріти ще 1-2 хвилини і зняти з плити. Залишити на 5 хвилин щоб настоялося.

  2. Для подачі: розкласти апельсиновий рис і курячу грудку на тарілки, посипати цедрою, за бажанням нарізаними горіхами.

По мові слово

Курячу грудку з медом у апельсиновому соусі можна приготувати у безлічі варіацій не втрачаючи при цьому тієї самої азіайсько-китайської ноти.

По-перше, можна додати до соусу трохи овочів. Наприклад, нарізаної тонкими кружечками або соломкою моркви, якої-небудь китайської капусти (пак чой). І навіть декілька стебел звичайної зеленої цибулі, нарізаної навскоси, додадуть страві яскравості.

По друге, можна «погратися» з алкоголем, наприклад, влити 1-2 ст.л. апельсинового ликеру. При цьому, слід пам’ятати, що у китайській кухні овочі, як правило додаються в кінці, або обсмажуються окремо і лише злегка «прогріваються», на сковороді (у воку).


0 comments:

Дописати коментар