Gaufres de Liège (льєжські вафлі)

Рецепт оригінальних льезьких вафель – відомих ще з 18 сторіччя, вони овальної форми, на дріжджовій основі з великою кількістю масла і цукру.

Привіт, сьогодні ще один рецепт із невеличкою передісторією. Вперше такі вафлі мені привезли як сувенір із Бельгії і довгий час я не могла зрозуміти, чому запит в пошуку «бельгійські вафлі» видає зовсім іншу картинку. Більше того, до недавнього часу я навіть не підозрювала скільки відомих речей винайшли маленькі бельгійці: саксофон, смурфиків, шоколадні цукерки, картоплю фрі, брюссельську капусту, салат Ендевій (він же цикорій), індекс маси, і звичайно, вафлі.


Але виявляється, навіть у такій невеличкій країні є багато їх варіантів, а деякі навіть конкурують між собою: власне бельгійські вафлі (їх рецепт я давала тут ) і льєжські (à gaufres li é geoises ). Їх легко відрізнити один від одного. Прямокутні з глибокими, квадратними дірками з рідкого, пухкого тіста - бельгійські. Їх винайшов і почав продавати на ярмарках 1856 року Maximillian Consael.


Льєзькі – відомі ще з 18 сторіччя, в они овальної форми, на дріжджовій основі з великою кількістю масла і цукру. За легендою, кухар тодішнього принца повинен був спекти пирога, але нарізав цукор занадто великими шматками. Тому просто змішав його з тістом, яке потім просто нарізав на шматки і спік. При випіканні будинком розійшовся дивовижний карамельний запах, який привабив володаря на кухню. Так були винайдені вафлі, які стали його улюбленою стравою. Свій варіант я «зліпила» з двох рецептів, бо в одному з них, як на мене, було багато масла (225г), а в іншому забагато цукру (200 грамів).


Apropos цукор, в рецепті використовується два його види: звичайний і крупнозернистий. Саме завдяки останньому, вафлі отримують свою надзвичайно красиву карамелізовану поверхню. Тісто виходить надзвичайно липким, тому краще за все його замішувати за допомогою міксера з гаками.



ІНГРЕДІЄНТИ

На 12 штук:

  • 310 г борошна
  • 125 мл молокa
  • 25г дріжджів
  • 4 ст.л. цукру (за можливості коричневого)
  • 1 яйце
  • 1ч.л.солі
  • 1 пакуночок ванільного цукру
  • 150г масла або маргарину для випічки
  • 150г крупнозернистого цукру

Всі продукти кімнатної температури


Додатково: форма для квадратних вафель


Підготовка 15-20 хв

Час очікування: 30-45 хв

Приготування: 30 хв


Приготування:

1.Розпустити дріжджі у злегка теплому молоці з 1 ст.л. цукру.


2.Змішати борошно, яйце, ванільний цукор із молоком і за допомогою гаків міксера або великою дерев’яною ложкою замісити тісто.


3.Поступово вмішати до нього 2 ст.л. цукру і розм’якшене масло, нарізане кубиками. Домісити до утворення гладкої, однорідної маси (тісто буде дуже липким).


4.Накрити вологим рушником і залишити на 30-45 хвилин у теплому місці (25-35 ° С) або поставити у духовку з включеною лампочкою.


5.Розігріти вафельницю відповідно до інструкції (5-10 хв залежно від виробника).


6. Скачати з тіста кульки діаметром 6-7 см. На кожну половину вафельниці викласти по 1 кульці, попередньо обсипавши її цукром. Випікати 5-7хв. Найкраще за їсти ще теплими, але якщо все-таки щось залишиться, зберігати у коробці, яка герметично закривається.

P.S.

якщо цукор на поверхні ваших гофрів не карамелізується, спробуйте посипати розігріту поверхню вафельниці цукром, зачекайте поки він почне плавитися і лише після цього викладайте тісто.

P.P.S. Якщо вас лякає кількість цукру (жиру) і, на перший погляд, здається, що треба на пару-десять ложок все зменшити, я б не радила цього робити. Навіть мінус 20 грамів масла чи цукру помітно змінюють текстуру і смак.


0 comments:

Дописати коментар