Cливовий тарт по-ельзаськи (Tarte alsacienne aux quetsches)


класичний сливовий пиріг на дріжджовій основі

Привіт, чим пахне ваша осінь? Моя цього року великими синіми сливами – «Угоркою». 

Люблю їх за смак, за колір; як вони висять на дереві такі спілі, аж сизі. У моєї баби в садку була така. Вона їх припікала в печі, а потім просто перекладала шарами з величезною кількістю цукру. Зимою з них робили пироги, а ми, – діти, тягали їх з того відра, бо ті, що ховалися під «білою ковдрою» були набагато солодші від слив, що ще висіли на дереві.

Дивно, але фруктові пироги, якими їх знаю тепер, ніколи не пекла ні бабуся, ні мама. Багатство садків в нашій сім'ї не виражалося в тонкому шарі тіста з кілограмами яблук-вишень-слив-груш зверху. Навпаки, це був штрудель з «товстим», для дитячого сприйняття, тістом і ложечкою начинки. Думаю, вплинув дефіцит електродуховок у радянському дитинстві.

Тому, цієї осені буду насолоджуватися сливовим багатством. І на вихідні пропоную спекти ельзаський варіант сливового пирога. Його ще називають сільським, бо в основі – дріжджове тісто (без паніки це -легко), а зверху кілограм слив і трохи кориці. М-м-м – моя дитяча мрія. Тим більше, що його (тісто) можна приготувати напередодні і залишити на ніч в холодильнику.


Інгредієнти:

Для тіста:

200 г хлібопекарського борошна
80мл молока
30 г цукру
60г вершкового масла
8 г свіжих дріжджів
1 яйце
4 г солі
Всі продукти кімнатної температури

Для начинки:

1 кг сливи «Угорка» (краще за все не дуже стиглих)
1,5 ст.л. крохмалю
2 ст.л. цукру
2 ст.л. подрібнених горіхів
2 ст.л. манної крупи
1 ст.л. меленої кориці

Підготовка: 30 хв
Час очікування: 1 година
Приготування: 25-30 хв
Температура: 170°




1. Відміряйте і відважте всі продукти, наріжте масло невеликими кубиками. Розведіть цукор у злегка підігрітому молоці, туди ж розбийте яйце і розмішайте все виделкою. Просійте борошно у велику миску і розкришіть на нього дріжджі. Додайте рідину до сухих компонентів і дерев'яною ложкою замісіть тісто. Невеликими порціями додайте масло і сіль, вимішуючи кожного разу до повного поглинання жиру.

2. Сформуйте з тіста кулю. Перекладіть його у присипану борошном миску, затягніть її харчовою плівкою або накрийте вологим бавовняним рушником і залиште в холодильнику хоча б на 1 годину, а краще на ніч.

3. Вимийте і обсушіть сливи. Наріжте їх на половинки або четвертинки.

4. Розкачайте тісто в прямокутник приблизно 20 на 25см (у мене була кругла форма 24 см).
Злегка розтягніть тісто пальцями по краях, щоб створити ободок-рамку, яка буде затримувати сік, що виділиться при випіканні. Присипте основу пирога сумішшю із 2ст.л. манної крупи і 1 ст.л. мелених горіхів.

5. Розігрійте духовку до 170°С.

6. Змішайте цукор, крохмаль і корицю. Висипте до нарізаних слив і добре все перемішайте. Викладіть фрукти на тісто, зверху присипте рештою горіхів.

7. Випікайте при температурі 170° C протягом 25-30 хвилин.

Якщо витримаєте, охолодіть пиріг на решітці, бо я розрізаю його ще теплим і їм з кулькою морозива. А деякі «збоченці» - із збитими вершками ;) 

P.S. В оригінальному рецепті, ідею якого я запозичила тут 
не було горіхів, манки і крохмалю, але з власного досвіду знаю, тоді фрукти просто стечуть соком. Хоча, можна спробувати посипати вже готовий пиріг цукром з корицею.

Гарних вихідних, і вдалих пирогів.

0 comments:

Дописати коментар