Dutch Baby – млинець з духовки

Дач Бебі, "Голандська крихітка" - ні голандський, ні крихітний але дуже смачний і простий млинець-омлет, який піднімається  без участі розпушувачів у духовці.

Якось непомітно майже скінчився січень. На носі всілякі Валентинові комерційно-романтичні безглуздя. І подумалось мені, що цей солодкий омлет-млинець якнайкраще підходить для таких от неспішних сніданків (обідів, вечерь).

Цей велетень печеться у духовці, піднімається до таких висот без усіляких розпушувачів і соди і присмачується, у класичному варіанті, лимонним соком, цукровою пудрою або фруктами.


Дач Бебі (з англійської — «Голландська крихітка») по-правді кажучи, і не голландська, і не маленька. Іноді страву ще називають German pancake («Німецький млинець», що вже ближче до істини), Bismarck або Hootenannies («Штукенція») і це — американський панкейк чи млинець. Його, подібно до австрійського королівського омлету «Кайзершмарена» (Kaiserschmarrn) запікають у духовці, завдяки чому тісто піднімається у декілька разів і лопається. Дуже ефектна штука отой кратер, скажу вам.


Сучасний рецепт виник на початку 20 сторіччя в «Manca’s Cafe», Сіетл, США. Його ідея запозичена у німецького Apfelpfannkuchen («Апфельпфанкухен») – великого товстого млинця із шматочками яблук, який печуть на сковороді, а іноді допікають в духовці.


Легенда стверджує, що ім’я Dutch baby страва отримала завдяки доньці власника ресторану Віктора Манка (Victor Manca), яка не могла вимовити слово «німецький» — Deutsch («дейтч»). Хоча, в ті часи німецьких іммігрантів в деяких місцях так і називали «Дач».


Спробувати автентичну «Голландську крихітку» сьогодні не вийде. «Manca’s Cafe» перестало існувати і стало «Старбаком», тому величний млинець Дач Бебі доведеться готувати вдома. Рекомендую.


ІНГРЕДІЄНТИ

На двох (1 млинець):

  • 3 великих яйця
  • 100г борошна
  • 180мл молока
  • 1ч.л. ванільного цукру
  • ¼ ч.л. солі
  • дрібка кориці
  • 2 ст.л. вершкового масла для сковороди

Для подачі:

  • 1 яблуко
  • 1 ст.л. лимонного соку
  • 1 ст.л. цукрової пудри
  • 2 ст.л. розтопленого масла.

Додатково: вінчик, жаростійка сковорода з високими бортиками (найкраще чавунна, пластикову ручку обернути фольгою) або кругла форма для торта (Ø24-28см)


Підготовка: 10хв

Запікання: 20-25хв

Температура:220°С

Приготування:

1. Поставити сковороду (не тефлонову) у духовку і включити її на розігрів 220°C, відміряти і відважити всі інгредієнти.

2. Змішати у великій мисці: борошно, цукор, ванільний цукор,сіль і зробити невелике заглиблення. В окремому посуді розмішати виделкою яйця і молоко і невеликими порціями влити до борошна кожного разу перемішуючи від середини вінчиком. Добре розмішати до утворення однорідного тіста (як на тонкі млинці).


3. Вийняти сковороду із духовки, покласти на неї 2 ст.л. вершкового масла, зачекати доки воно розтопиться, за допомогою кулінарного пензля змастити стінки. На добре змащену сковороду (дно і бортики) вилити тісто і одразу поставити в духовку на 20-25хв.


4. Для гарніру. Почистити яблука від шкірки і нарізати їх брусочками товщиною 5-7 мм. Полити лимонним соком, щоб не почорніли.


5. Вийняти Dutch Baby із духовки (омлет-млинець підніметься вище країв сковороди і зарум’яниться), розкласти на тарілки, полити розтопленим маслом, лимонним соком, викласти яблука, присипати цукровою пудрою і одразу подавати.


P.S.

У США Дач Бебі часто готують із несолодкими начинками. В одному рецепті я вичитала, що до нього подавали смажені печериці. В таких випадках треба робити Dutch Baby без цукру.


0 comments:

Дописати коментар