Якось непомітно майже скінчився січень. На носі всілякі Валентинові комерційно-романтичні безглуздя. І подумалось мені, що цей солодкий омлет-млинець якнайкраще підходить для таких от неспішних сніданків (обідів, вечерь).
Цей велетень печеться у духовці, піднімається до таких висот без усіляких розпушувачів і соди і присмачується, у класичному варіанті, лимонним соком, цукровою пудрою або фруктами.
Дач Бебі (з англійської — «Голландська крихітка») по-правді кажучи, і не голландська, і не маленька. Іноді страву ще називають German pancake («Німецький млинець», що вже ближче до істини), Bismarck або Hootenannies («Штукенція») і це — американський панкейк чи млинець. Його, подібно до австрійського королівського омлету «Кайзершмарена» (Kaiserschmarrn) запікають у духовці, завдяки чому тісто піднімається у декілька разів і лопається. Дуже ефектна штука отой кратер, скажу вам.
Сучасний рецепт виник на початку 20 сторіччя в «Manca’s Cafe», Сіетл, США. Його ідея запозичена у німецького Apfelpfannkuchen («Апфельпфанкухен») – великого товстого млинця із шматочками яблук, який печуть на сковороді, а іноді допікають в духовці.
Легенда стверджує, що ім’я Dutch baby страва отримала завдяки доньці власника ресторану Віктора Манка (Victor Manca), яка не могла вимовити слово «німецький» — Deutsch («дейтч»). Хоча, в ті часи німецьких іммігрантів в деяких місцях так і називали «Дач».
Спробувати автентичну «Голландську крихітку» сьогодні не вийде. «Manca’s Cafe» перестало існувати і стало «Старбаком», тому величний млинець Дач Бебі доведеться готувати вдома. Рекомендую.
ІНГРЕДІЄНТИ
На двох (1 млинець):
- 3 великих яйця
- 100г борошна
- 180мл молока
- 1ч.л. ванільного цукру
- ¼ ч.л. солі
- дрібка кориці
- 2 ст.л. вершкового масла для сковороди
Для подачі:
- 1 яблуко
- 1 ст.л. лимонного соку
- 1 ст.л. цукрової пудри
- 2 ст.л. розтопленого масла.
Додатково: вінчик, жаростійка сковорода з високими бортиками (найкраще чавунна, пластикову ручку обернути фольгою) або кругла форма для торта (Ø24-28см)
Підготовка: 10хв
Запікання: 20-25хв
Температура:220°С
Приготування:
1. Поставити сковороду (не тефлонову) у духовку і включити її на розігрів 220°C, відміряти і відважити всі інгредієнти.
2. Змішати у великій мисці: борошно, цукор, ванільний цукор,сіль і зробити невелике заглиблення. В окремому посуді розмішати виделкою яйця і молоко і невеликими порціями влити до борошна кожного разу перемішуючи від середини вінчиком. Добре розмішати до утворення однорідного тіста (як на тонкі млинці).
3. Вийняти сковороду із духовки, покласти на неї 2 ст.л. вершкового масла, зачекати доки воно розтопиться, за допомогою кулінарного пензля змастити стінки. На добре змащену сковороду (дно і бортики) вилити тісто і одразу поставити в духовку на 20-25хв.
4. Для гарніру. Почистити яблука від шкірки і нарізати їх брусочками товщиною 5-7 мм. Полити лимонним соком, щоб не почорніли.
5. Вийняти Dutch Baby із духовки (омлет-млинець підніметься вище країв сковороди і зарум’яниться), розкласти на тарілки, полити розтопленим маслом, лимонним соком, викласти яблука, присипати цукровою пудрою і одразу подавати.
P.S.У США Дач Бебі часто готують із несолодкими начинками. В одному рецепті я вичитала, що до нього подавали смажені печериці. В таких випадках треба робити Dutch Baby без цукру.
0 comments:
Дописати коментар