італійський Кекс на йогурті і олії



Привіт! За вікном так неприємно-мокро, що спочатку хочеться замотатися в теплу ковдру, потім налити собі пахучої кави, а тоді включити духовку і спекти чогось солоденького. Так щоб все наповнилося затишним запахом свіжої випічки і стало байдуже на погоду за вікном. В такі дні мене виручають традиційні кекси. Просто, швидко та й якихось особливих продуктів до нього не потрібно.

Ще із студентських часів науйлюбленішим був «Столичний» (треба буде якось написати його рецепт тут) за ним іде «Мармуровий». Але душа прагне експериментів, тому сьогодні буде трохи Італії.

Я маю на увазі традиційний plumcake до сніданку. На відміну від німецьких, тут використовується не вершкове масло чи маргарин, а олія. Якось я вже давала його французський варіант (олія і апельсиновий сік). Та не лякайтеся, така випічка не має якогось специфічного олійного запаху або важкої  структури. Хоча у нього не такий благородний білий м’якуш, як у масляних, та він не такий сухий і довго не черствіє. 
Спробуйте, можливо, кекс до кави стане і для вас ліками від негоди та хандри ;)

Інгредієнти:

250 г борошна
125 г білого йогурту або сметани
3 яйця
1 пакетик пекарського порошку
1 пакетик ванільного цукру
50 г картопляного крохмалю
180 г цукру
80 мл олії
1 дрібка солі
цедра лимона

Додатково: форма для кекса 

Підготовка: 15хв
Приготування:35-40 хв
Температура: 170-180°С

Розігрійте духовку до 180°C.
Просійте у велику миску: борошно, сіль, порошок для випічки, ванільний цукор, крохмаль.
Відділіть білки від жовтків. Збийте жовтки з олією до побіління, невеликими порціями додайте цукор і йогурт і змішайте все до однорідної пухкої маси (цукор повинен повністю розчинитися).
В окремому посуді збийте білки з дрібкою солі до стійких піків.
Змішайте борошно з ячно-йогуртовою масою до однорідного стану. Додайте до суміші в три прийоми
збиті білки, перемішуючи все круговими рухами знизу до верху.
Вилийте тісто змащену олією і присипану панірувальними сухарями невелику форму для кекса (квадратну або 24см), розрівняйте і поставте в гарячу духовку.

Випікати близько 30 хвилин за температури 170-180°С. Готовність перевірити на «суху паличку»; якщо скіпка, встромлена у середину кекса виходить сухою — він готовий.


0 comments:

Дописати коментар