Привіт! Хто вже готується
до маминого свята? Для тих, хто як і я, любить смачно поїсти але не любить довгих
приготувань маю нескладний рецепт. Качина грудка обжарена на сковороді до рум’яної
скоринки, витримана у духовці до готовності і полита соусом із солодкого
апельсина.
Качка – вона наче
й зимова їжа, але ж і березень, наче ще й не справжня весна. Що може бути краще ніж ніжна рожева грудка і солодкувато-пряний соус? Але хочу одразу
зробити декілька зауважень:
#1 якість має вирішальну роль. В одному і тому ж супермаркеті на одній і тій самій полиці
я купувала м’ясо, яке одного разу було ніжним та м’яким наче в дорогому
ресторані, а наступного схожим на гуму. Виявляється, не звернула увагу на
виробника.
#2 приготоване
таким чином м’ясо залишається рожевим всередині (наче стейк середньої прожарки)
– саме це є запорукою того, що воно залишиться ніжним і соковитим. Якщо ви
любите well done, після приготування у духовці наріжте грудинку на порційні шматки і
припустіть її у соусі декілька хвилин.
На чотирьох:
2 качиних грудинки (350-400г)
2-3 цибулини-шалот (семилітка)
2 апельсини
гілочка розмарину
сіль, перець
50 мл. апельсинового ликеру (факультативно)
Підготовка: 15 хв
Приготування: 40 хв
1. За 30-40 хвилин до приготування витягти м’ясо із холодильника, обмити і обсушити.
2. Вимити
апельсини гарячою водою із содою, зрізати з одного довгі стружки цедри (без
білої частини) або просто натерти на тертушку, вичавити сік. З іншого зрізати
шкірку разом з білою частиною і нарізати на філе. Як це зробити я писала тут.
3. Розігріти
духовку до 120°С.
4.За допомогою
гострого ножа зробити на шкірці обох качиних грудок хрестоподібні надрізи
(тільки жир, не зачіпаючи м’яса). Викласти на холодну сковороду шкіркою донизу
і витопити жир на невеликому вогні приблизно 10 хв до утворення сухої рум’яної
шкірки; перевернути і смажити ще 3-5 хвилин з іншого боку. Злити із сковороди
майже весь жир, який утворився, залишивши 2-3 ложки.
5. Загорнути м’ясо
у фольгу разом з гілочкою розмарину і покласти все у жаростійкий посуд і помістити в духовку. Через 20 хв. вийняти з
фольги, злити сік, що утворився. Збільшити температуру до 150°С, повернути в духовку і готувати ще
10 хв (для щасливих власників кулінарного термометра температура серцевини - 64°С).
6. Тим часом приготувати соус. Почистити
цибулю, дрібно її посікти, викласти на сковороду і обжарити до прозорості. Додати цедру,
апельсиновий сік і ликер, якщо ви його використовуєте, і довести до кипіння і проварити 5хв. Додати сік, який випустило м’ясо, сіль, перець і
довести до кипіння ще раз. Викласти половину апельсинових філе і виключити вогонь.
Нарізати качині
грудки під кутом 45 градусів, викласти на попередньо підігріті тарілки, полити
соусом і додати решту апельсинів.
На гарнір
найкраще підійде картопляне пюре або тушкована червона капуста.
Надо сделать, розовая нежная серединка - это то, что часто не получается у меня :)
ВідповістиВидалитиРозовая нежная серединка, - это то, что у меня часто не получается :) надо попробовать
ВідповістиВидалити