Качина грудка в апельсиновому соусі


Не обов’язково мучитися, щоб зробити фаршировану качку. Можна елегантно приготувати качину грудку.

Привіт! Хто вже готується до маминого свята? Для тих, хто як і я, любить смачно поїсти але не любить довгих приготувань маю нескладний рецепт. Качина грудка обжарена на сковороді до рум’яної скоринки, витримана у духовці до готовності і полита соусом із солодкого апельсина.

Качка – вона наче й зимова їжа, але ж і березень, наче ще й не справжня весна. Що може бути краще ніж ніжна рожева грудка і солодкувато-пряний соус? Але хочу одразу зробити декілька зауважень:

#1 якість має вирішальну роль. В одному і тому ж супермаркеті на одній і тій самій полиці я купувала м’ясо, яке одного разу було ніжним та м’яким наче в дорогому ресторані, а наступного схожим на гуму. Виявляється, не звернула увагу на виробника.

#2 приготоване таким чином м’ясо залишається рожевим всередині (наче стейк середньої прожарки) – саме це є запорукою того, що воно залишиться ніжним і соковитим. Якщо ви любите well done, після приготування у духовці наріжте грудинку на порційні шматки і припустіть її у соусі декілька хвилин.

На чотирьох:
2 качиних грудинки (350-400г)
2-3 цибулини-шалот (семилітка)
2 апельсини
гілочка розмарину
сіль, перець
50 мл. апельсинового ликеру (факультативно)

Підготовка: 15 хв
Приготування: 40 хв

1. За 30-40 хвилин до приготування витягти м’ясо із холодильника, обмити і обсушити.

2. Вимити апельсини гарячою водою із содою, зрізати з одного довгі стружки цедри (без білої частини) або просто натерти на тертушку, вичавити сік. З іншого зрізати шкірку разом з білою частиною і нарізати на філе. Як це зробити я писала тут.

3. Розігріти духовку до 120°С.

4.За допомогою гострого ножа зробити на шкірці обох качиних грудок хрестоподібні надрізи (тільки жир, не зачіпаючи м’яса). Викласти на холодну сковороду шкіркою донизу і витопити жир на невеликому вогні приблизно 10 хв до утворення сухої рум’яної шкірки; перевернути і смажити ще 3-5 хвилин з іншого боку. Злити із сковороди майже весь жир, який утворився, залишивши 2-3 ложки.

5. Загорнути м’ясо у фольгу разом з гілочкою розмарину і покласти все у жаростійкий посуд і помістити в духовку. Через 20 хв. вийняти з фольги, злити сік, що утворився. Збільшити температуру до 150°С, повернути в духовку і готувати ще 10 хв (для щасливих власників кулінарного термометра температура серцевини - 64°С).

6. Тим часом приготувати соус. Почистити цибулю, дрібно її посікти, викласти на сковороду і обжарити до прозорості. Додати цедру, апельсиновий сік і ликер, якщо ви його використовуєте, і довести до кипіння і проварити 5хв. Додати сік, який випустило м’ясо, сіль, перець і довести до кипіння ще раз. Викласти половину апельсинових філе і виключити вогонь.
Нарізати качині грудки під кутом 45 градусів, викласти на попередньо підігріті тарілки, полити соусом і додати решту апельсинів.

На гарнір найкраще підійде картопляне пюре або тушкована червона капуста.


2 comments:

  1. Надо сделать, розовая нежная серединка - это то, что часто не получается у меня :)

    ВідповістиВидалити
  2. Розовая нежная серединка, - это то, что у меня часто не получается :) надо попробовать

    ВідповістиВидалити