Тунець a la canaille

Найкращий варіант приготування риби на сковороді. Стейк тунця на французький лад — із  запеченими помідорами і східними спеціями.

Свято наближається, свято наближається… варяться холодці, «Олів’є» рубається.


А я пропоную відійти від традиції і обійтися легкою вечерею, так щоб і їжею насолодитися, і щоб господиня на кухні, як казала моя бабуся «не гігнула». Що особисто я готуватиму поки що не вирішено, але можу поділитися рецептами, які на «Ура» спожила родина на Різдво.


На холодну закуску у мене був оцей салат з восьминогом («Шуба» була наступного дня). На гарячу закуску запечені черепички, а на десерт лимонний тірамісу.


Ця риба була основною стравою. Незвичні тут, на перший погляд, помідори додають сухій і нежирній рибі соковитості, а приправи цікавого смаку. Риба не обов'язково повинна бути свіжою. Заморожені стейки тунця треба просто покласти на ніч у холодильник, щоб бони поступово розмерзлися, тоді м'ясо не втратить багато вологи. Таким способом можна приготувати і благородну рибу-меч чи ставриду, чи іншу рибу, яка має яскравий смак і при стандартному способі приготування вийде сухою. То що, до справи?


ІНГРЕДІЄНТИ

На 4 порції


  • 4 стейки тунця по 200гр
  • 2 лимони
  • 4 помідора
  • 2 ст. л. гірчиці
  • 0.5 ст.л. молотого кумину (зіри)
  • 3 ст.л. оливкової олії
  • 0.5 ст.л. суміші 4 спецій
  • cіль, перець

для суміші «4 спеції»


  • 1 ст.л. меленого білого перцю
  • ¼ ч.л. меленої гвоздики
  • ¼ ч.л. тертого мускатного горіха
  • 1 ч.л. меленого імбиру

Додатково: чавунна сковорода із товстим дном або сковорода-гриль


Підготовка: 10хв

Приготування: 15хв

Витримати: 3год


Приготування стейків:

1. Вичавити сік з лимонів. Перелити у глибоку миску, додати гірчицю, олію, кумин, суміш спецій, посолити, поперчити. Добре розмішати.


2. Викласти стейки тунця у глибоку тарілку. Залити маринадом, щоб він повністю вкривав рибу. Закрити харчовою плівкою і поставити у холодильник на 3 години. Час від часу повертати рибу у маринаді.


3. Вимити помідори. Нарізати поздовж кружальцями товщиною 2см або перерізати навпіл.


4. Витягти тунця з маринаду. Обсушити паперовим рушником, змастити олією і посипати сумішшю «4 спеції».


5. Розігріти сковороду (в ідеалі сковороду-гриль). Змастити томати невеликою кількістю олії. Викласти на сковороду і коротко обсмажити їх з обох сторін 1-2хв. Зняти з вогню, перекласти на підігріту тарілку і тримати у теплі.


6. Викласти на сковороду стейки тунця і обжарити по 3 хвилини на кожній стороні.


9. Накрити грилованими помідорами і подавати. Смачного!

P.S.

Останні декілька разів я полінувалася робити соус-маринад і просто обвалювала стейки тунця у суміші приправ. Вийшло теж дуже смачно.


0 comments:

Дописати коментар