Торт Грета Гарбо

Рецепт легендарного торта з кафе Gerbaut. Елегантна випічка для особливих випадків з історією, яка сягає часів Австро-Угорщини

Він же «Жербо» (фр. Gerbeaud, уг. Zserbo) і до відомої шведсько-американської акторки ніякого відношення не має ;). Менше з тим, дуже смачний варіант випічки для особливих подій або просто до кави.


Надзвичайно вдалий рецепт, як на мене, ідеальний. Однозначно вартий помітки «обов’язково повторити» і внесення до рубрики «іменинний». Є в мене така підбірка «До днів народження». Це — торти, які я печу для іменинників. Для кожного свій: «Захер» або «Швейцарський рулет», «Укус бджоли» чи із заварного тіста. Тепер додасться і цей.


Нехай вас не лякає наявність дріжджів y рецепті. У готовому пирогу їх зовсім не чути. З приводу великої кількості масла і чи можна замість нього взяти маргарин — поки що не знаю. Треба буде спробувати. А от волоські горіхи можна замінити, як і абрикосове повидло (мармелад, джем) на інше густе варення з кислинкою. Правда, це буде вже інша історія.


Цьому рецепту більше 100 років. Родом він із позаминулого сторіччя коли Будапешт ще ділився на Буду і Пешт та був частиною Австро-Угорської імперії, а швейцарський кондитер, «виписаний» з Парижу, зробив моду випити каву з тістечком доступною для простих горожан. «Жербо» пережив дві війни, соціалізм, став відомим закордоном і дожив майже без змін до наших днів.


Так, Café Gerbeaud існує досі, як і торт в його меню. Шкода, що я цього раніше не знала. Залишилося дочекатися коли знову відчиняться кордони, ресторани і кафе... або спекти самій. Рекомендую.


ІНГРЕДІЄНТИ

Для тіста:

  • 500г борошна вищого сорту
  • 200г вершкового масла
  • 2 яйця
  • 20г дріжджів
  • ⅓ ч.л. порошку для випічки
  • 50г цукру
  • 80г сметани або молока

Для начинки:

  • 450г абрикосового повидла або дуже густого варення
  • 250г волоських горіхів (можна замінити іншими(
  • 50г цукрової пудри або цукру

Глазур

  • 100г чорного шоколаду
  • 150г цукру
  • 100мл води
  • 20г какао
  • 25г швидкорозчинного желатину
  • 3 ст.л. збираних вершків або молока
  • або 150г готового кувертюру

Всі продукти кімнатної температури


Додатково: папір для випічки

Підготовка: 45хв

Приготування : 50хв

Температура: 170°С

Час очікування: 30хв


Приготування:


  1. Відміряти і відважити всі інгредієнти. Розвести дріжджі з 1-2 ст.л. молока, дрібкою цукру 1 ч.л. борошна і залишити на 3-5 хв.

  2. Просіяти борошно та порошок для випічки у велику миску, додати збовтані яйця, сметану, м’яке масло та цукор (цукрову пудру). Змішати дерев’яною ложкою до однорідної маси, домісити руками 2-3 хв.

  3. Розділити тісто на 4 частини; кожну з них сформувати у кулю. Накрити чистим полотняним рушником і залишити на 30 хв за кімнатної температури.

  4. Тим часом підготувати начинку. Натерти горіхи на дрібну тертушку і змішати з цукром (цукровою пудрою). Розігріти абрикосове повидло. Воно повинно стати текучим і добре намазуватися. Ретельно розмішати.

  5. Розігріти духовку до 170°С. Застелити деко папером для випічки.

  6. На окремому листі паперу для випічки або бавовняному рушнику тонко розкачати першу частину тіста (5-7мм) на величину дека. Перекласти на лист для випічки і намастити ⅓ частиною повидла, зверху присипати ⅓ цукрово-горіхової суміші.

  7. Подібним чином розкачати другу частину тіста, викласти на перший шар і знову намастити половиною повидла, що залишилася та присипати половиною цукрово-горіхової суміші. Так само зробити з третьою кулею.

  8. Останній шматок тіста розкачати так само, як попередні і викласти на останній шар з начинкою. Він не намащується.

  9. Випікати за температури 170-175°C приблизно 35 хв. Верхній шар повинен трохи зарум’янитися та набути золотистого кольору. Вийняти з духовки, охолодити 15хв і перекласти на решітку.

  10. Холодний пиріг вкрити помадкою. У мене була так звана «блискуча» або «зеркальна глазур».

Приготування шоколадної глазурі:


  1. Розчинити желатин у 3ст.л. вершків або молока.

  2. Закип'ятити цукор з водою і уварити приблизно 3 хв до утворення сиропу. Увага, коли маса закипить, її більше не можна розмішувати, інакше почнуть утворюватися кристали цукру.

  3. Зменшити вогонь до помірно-середнього і додати наламаний (нарізаний) дрібними шматочками шоколад, просіяти какао і добре все розмішати.

  4. Коли шоколад розчиниться повністю і маса стане однорідною, викласти желатин, вимкнути вогонь і розмішувати помадку до його повного розчинення або пробити погружним міксером.

  5. Перецідити шоколадну глазур через сито в інший посуд, затягти верх харчовою плівкою. Притопити поверхню плівки так, щоб вона повністю торкалася шоколаду. Залишити до повного охолодження, а краще на ніч.

  6. Розтопити помадку на водяній бані. Увага! Посуд з шоколадом не повинен торкатися повехні води.

  7. Вкрити торт шаром шоколадної глазурі ( я поливаю ще раз через сито. Це дозволяє уникнути бульбашок повітря на поверхні). Залишити для застигання.

  8. Готовий пиріг нарізати смугами 5-6 см, а потім на порційні шматки.

Наступного дня торт «Грета Гарбо», він же «Жербо» смакує ще краще, а у закритому харчовому контейнері його можна зберігати 1-2 тижні, якщо доживе.

P.S.

 Наступного разу хочу випробувати цей торт за іншим рецептом, можливо, з маргарином і молоком. Хоча, він ніяких вдосконалень і так не потребує.


0 comments:

Дописати коментар