Пасочки навіяні італійським рецептом

Найсмачніші великодні пасочки із пухкого, легкого і повного повітряних пухирців здобного тіста і невеликої кількості дріжджів (16г)

Ciao, bella . Хто ще не має смачної великодньої паски? Я таки подужала краш-тест і можу рекомендувати цей рецепт як найсмачнішу із здобних булок, які пекла.


Вона, звичайно не схожа на італійську чи коломбу (насамперед потребує не так багато часу). Не така «туга», як святкова булка за рецептом Дарії Цвек. Занадто сильно росте, щоб робити із неї німецьких великодніх зайчиків... Але мушу зазначити, вона перевершила всі очікування. Такого пухкого, легкого і повного повітряних пухирців здобного тіста за такої мізерної кількості дріжджів не очікувала. Мені здається воно добре підійде і для більших булок.


Ідею запозичила у італійців. Там, на півдні, печуть Pani (Panini) di cena (з іт. «вечірній хліб»). Не можу сказати, що в мене 100% оригінальний сицілійський рецепт. Бо, як і борщ — у кожної родини він свій. Іноді це - печиво на жиру, а іноді - дрібна дріжджова випічка на воді з анісом. Та спільне таки є. Печуть їх саме сьогодні — у страстну п’ятницю.


За давньою сімейною традицією і я виробила свої пасочки у вигляді маленьких булочок-квіточок. Саме такі робила моя баба, бо більша частина пасок на Великдень, як і крашанки роздаровувалась.


Щодо технології. Щоб зекономити час я робила опару напередодні ввечері. Залишила її на 1год за кімнатної температури, а потім поставила на ніч у холодильник. Решта, як описано нижче.


ІНГРЕДІЄНТИ

Опара:

  • 125мл молока
  • 10г цукру
  • 5г дріжджів
  • 40г хлібопекарського борошна вищого сорту

Тісто:

  • вся опара
  • 450г хлібопекарського борошна вищого сорту
  • 125мл молока
  • 10г дріжджів
  • 8г ванільного цукру
  • цедра 1 лимону
  • 40г жовтків (з 2х великих яєць)
  • 5г солі
  • 30мл коньяку або рому
  • 100г цукру
  • 125г вершкового масла
  • 75г родзинок

Для обмазки:

  • 1 білок або жовток

Всі продукти кімнатної температури


Підготовка: 60хв

Приготування: 15-20хв

Час очікування: 4-5год

Температура: 200-190°С


Приготування пасочок

  1. Змішати інгредієнти для опари й залишити на 1год для підходу.

  2. Відміряти і відважити всі інгредієнти для основного тіста.

  3. Промити родзинки гарячою водою, відкинути на сито.

  4. Просіяти борошно у велику миску, розкришити дріжджі, влити молоко, ром, жовтки, опару і змішати все дерев’яною ложкою або гаками міксера в однорідну масу. Домісити руками 3-5хв. На цьому етапі вийде достатньо туге (густе тісто).

  5. Невеликими порціями (буквально 1 ст.л.) по черзі додати масло і цукор. Після кожної ложки вимішувати тісто доки масло/цукор повністю не вбереться (приблизно 1хв). В кінці додати сіль та цедру і трохи домісити. На цьому етапі тісто стане м’яким і гладким.

  6. Перекласти на робочу поверхню і розрівняти руками. Невеликими порціями додати родзинки змішані із 1ст.л. борошна і кожного разу складати тісто руками або підгортати за допомогою карти від країв до середини. Накрити вологим рушником і залишити для підходу в теплому місці (духовці із включеною лампою підсвітки на 2-2,5год).

  7. Здобне тісто для великодньої паски повинно підійти 2-2,5год
  8. Розділити тісто на шматочки вагою 75-100г і скрутити його у кульки-булочки. Викласти на деко (дека), залишаючи достатньо місця між ними і поставити для підходу у тепле місце доки вони не збільшиться вдвоє (приблизно 1год).

  9. Традиційна великодня паска у кожній родині своя. У нас пасочки-квіточки.
  10. Розігріти духовку до 200°C . Поставити на дно сковороду або жаростійку миску з невеликою кількістю води (приблизно 150мл).

  11. Змастити булочки злегка розбовтаним білком або жовтком. За допомогою гострого ножа, ножиць або леза зробити зверху надрізи хрест-на хрест або з боків по 3-5 на подобу квіточки.

  12. Випікати 15-20хв за температури 190°C.

0 comments:

Дописати коментар